Hoe werkt financial lease? Een stapsgewijze gids voor berekeningen

Financial lease is een populaire financieringsoptie voor bedrijven en ondernemers die voertuigen of apparatuur willen aanschaffen zonder de hoge kosten van directe aankoop. Het stelt je in staat om activa te gebruiken zonder eigenaar te worden. Maar hoe werkt financial lease nu eigenlijk? In dit artikel bieden we een stapsgewijze gids voor financial lease berekeningen.

Stap 1: Het financieringsobject Kiezen

Voordat je met de berekeningen begint, moet je bepalen welk actief je wilt financieren. Dit kan een auto, vrachtwagen, machine of een ander waardevol actief zijn dat essentieel is voor je bedrijf. De kosten van dit actief zullen de basis vormen voor je financial lease berekeningen.

Stap 2: De aankoopprijs bepalen

Het volgende wat je moet doen, is de aankoopprijs van het actief bepalen. Dit is het totale bedrag dat je wilt financieren. Het omvat doorgaans de kosten van het actief zelf, evenals eventuele extra kosten zoals belastingen, registratiekosten en leveringskosten.

Stap 3: De aanbetaling

De meeste financial lease-overeenkomsten vereisen een aanbetaling. Dit is een percentage van de aankoopprijs dat je bij aanvang van de lease moet betalen. Het exacte percentage kan variëren, maar een typische aanbetaling ligt tussen de 10% en 20% van de aankoopprijs.

Stap 4: Rentevoet en looptijd

Nu moet je de rentevoet en de looptijd van de lease bepalen. De rentevoet is het tarief dat je betaalt over het geleende bedrag. De looptijd is de periode gedurende welke je de leaseovereenkomst aangaat. Deze factoren beïnvloeden de maandelijkse betalingen en de totale kosten van de lease.

Stap 5: Berekening van de maandelijkse betalingen

Het berekenen van de maandelijkse betalingen kan worden gedaan met behulp van een formule voor annuïtaire leningen. Deze formule houdt rekening met de aankoopprijs, de aanbetaling, de rentevoet en de looptijd. Het resultaat is de maandelijkse betaling die je gedurende de looptijd van de lease moet doen.

Stap 6: Overige kosten en belastingen

Houd er rekening mee dat er mogelijk extra kosten zijn, zoals verzekeringen, onderhoud en belastingen, die je moet toevoegen aan je berekeningen. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van het type actief dat je least en je locatie.
Financial lease berekenen kan een complex proces lijken, maar het is cruciaal om de financiële verplichtingen van de lease volledig te begrijpen. Door de aankoopprijs, aanbetaling, rentevoet, looptijd en andere kosten in overweging te nemen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de beste financiële leaseoptie voor je bedrijf. Het kan een waardevol hulpmiddel zijn om de groei en efficiëntie van je onderneming te ondersteunen.