De juiste kozijnen voor een lagere energiefactuur

Ben je aan nieuwe kozijnen toe? Dan zul je met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden om de juiste keuze te maken. Kozijnen voor zowel ramen als deuren zijn beschikbaar in meerdere materialen, uitvoeringen, kleuren en prijzen. Houten kozijnen blijven populair vanwege hun warme uitstraling, maar kozijnen aluminium en kunststof zoals PVC winnen aan populariteit. Kozijnen laten zetten is het werk van professionele plaatsers.

De juiste kozijnen kiezen 

De kozijnen kiezen die bij de stijl van je woning passen is belangrijker dan je denkt. Ze bepalen namelijk mee het uitzicht van je woning. Ze zijn beschikbaar in alle mogelijke bouwstijlen, van klassiek en landelijk tot modern en trendy. Juiste kozijnen weerstaan aan onze weersomstandigheden en zijn ook veilig, vooral tegen inbrekers.

De isolatiewaarde van kozijnen

Raam- en deurkozijnen hebben een belangrijke functie op het vlak van het isoleren van je woning. Daarbij staat de isolatiewaarde centraal. Houten kozijnen hebben met waardes tussen de 0,63 en 0,8 een lage isolatiewaarde. Die wordt bepaald door het soort hout en van de dikte van je kozijnen.

Aluminium kozijnen

Kozijnen van aluminium hebben een isolatiewaarde tussen 0,85 en 1,50 W/m²K. De mate van isoleren is ook in het geval van aluminium kozijnen afhankelijk van het soort glas dat je koos.

Kunststofmaterialen zoals PVC

Kunststofmaterialen zoals PVC zijn v dankzij hun onderhoudsarm karakter populair bij het vervaardigen van raam- en deurkozijnen. Hun isolatiewaarde ligt tussen hout en aluminium en schommelt tussen 0,78 en 1,2. De waarde wordt bepaald door het aantal luchtkamers. Hoe meer kamers hoe groter de isolatiewaarde.

Roestvrije kozijnen

Afhankelijk van het gekozen glas isoleren deze roestvrije kozijn uitstekend. Ze zijn compleet recycleerbaar en dus milieuvriendelijk.

Dubbel en driedubbel glas

Het soort glas bepaalt in grote mate de isolatiewaarde van kozijnen. Daarom kiezen we meer en meer voor hoogrendementsglas.

Aangename kamertemperatuur

De juiste kozijnen zijn niet alleen decoratief. Ze zorgen in de eerste plaats voor een aangename binnentemperatuur. ‘s Zomers houden ze de warmte buiten. In het najaar en tijdens de wintermaanden laten ze zoveel mogelijk de warmte binnen. Naast een goede energie isolator houden ook storende geluiden buiten.

Lagere energiefactuur

Gecombineerd met een hoge isolatiewaarde en hoogrendementsglas doen je jaarlijks tot gemiddeld 300 euro besparen.

Onderhoud kozijnen

Het gekozen materiaal bepaalt het onderhoud van je kozijnen. Je kozijnen regelmatig en aangepast onderhouden is belangrijk voor hun levensduur? Aluminium en kunststof kozijnen vragen het minste onderhoud. Regelmatig je kozijnen schoonmaken met een licht vochtige en zachte microvezeldoek of spons volstaat. Hout vraagt regelmatig een nieuwe beschermlaag. Verf en zeker beits en vernis zijn daarvoor het geschikst.

Bespaar niet op kwaliteit

Bespaar dus zeker niet op de kwaliteit en kies voor kozijnen met een goede isolatiewaarde met minstens driedubbel glas. van je kozijnen.