Eerste hulp bij een lekkage

Zorg dat een lekkage in huis zo snel mogelijk opgelost wordt. Zou je een lekkage laten voortbestaan, dan is de kans op een ernstige vochtschade aan het pand groot. Deze vochtschade kan zich in verschillende vormen uiten. Denk aan een sterk verhoogde luchtvochtigheid in huis; iets wat astmatische- en reumatische klachten verergert. Naast een verhoogde luchtvochtigheid, loop je het risico op vochtvlekken op wanden en het plafond. Deze vlekken hebben een lichtgele tot bruine kleur. Wist je dat ze de ideale voedingsbodem vormen voor schimmels? Het geeft aan hoe belangrijk snel een lekkage verhelpen is. 

Lekdetectie laten uitvoeren bij lekkages 

Een lekkage verhelpen begint logischerwijs bij het opsporen van de bron ervan. Dat klinkt eenvoudig, maar is het vaak niet. Denk aan een lekkende leiding tussen de binnen- en buitenmuur. Professionele hulp is wenselijk om snel tot een oplossing te kunnen komen. Er zijn verschillende organisaties die een lekdetectie voor je uit kunnen voeren. Met diverse hulpmiddelen wordt hierbij geprobeerd de bron van de lekkage te achterhalen, zonder wanden onnodig open te breken. De bevindingen van zo’n partij worden vastgelegd in een uitgebreid rapport, welke je vervolgens kunt delen met een loodgieter. 

Met spoed een loodgieter laten komen 

Loodgieters hebben de kennis en ervaring in huis om verschillende soorten lekkages adequaat en snel voor je op te lossen. Veel loodgietersbedrijven werken tegenwoordig met een spoeddienst. Deze spoeddienst bereik je niet alleen tijdens kantoortijden op werkdagen, maar ook later op de avond en bijvoorbeeld in het weekend. Handig, wanneer je tijdens het ophangen van een schilderij of klok een waterleiding in de muur geraakt hebt. 

Tip: verklein het risico op een lekkage door bijvoorbeeld het leggen van nieuwe leidingen en het verleggen van bestaande leidingen altijd over te laten aan een loodgieter. Dit kan je veel ellende besparen.