Hoe overleef je een studentenhuis in 2022?

Nu er in Nederland een enorm tekort is aan woningen ben je als student al snel genoodzaakt om in een studentenhuis te gaan huren, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Een studentenhuis heeft ook een aantal voordelen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen en geven we je enkele tips om een studentenhuis te ‘overleven’. 

De voordelen van een studentenhuis

Je deelt alle kosten en bent nooit alleen. Wanneer bijvoorbeeld je doucheputje verstopt raakt of je hebt stukken aan de riolering is het verstandig om DG Riooltechniek Breda te bellen. Waar je normaliter alleen de kosten hiervan betaalt heb je nu een heel huishouden om deze te delen. Daarnaast is het ideaal voor personen die niet graag alleen zijn, in een studentenhuis heb je altijd wel iemand om je heen en je kunt meerdere avonden per week gezamelijk eten.

De nadelen van wonen in een studentenhuis

Waar sommige mensen genieten van drukte en personen om zich heen, genieten anderen juist van rust en privacy. Ben jij iemand die soms een momentje alleen nodig heeft dan kan het verstandiger zijn om op zoek te gaan naar een studio of appartement voor één persoon. Dit is geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Ook heb je in een studio of appartement een eigen badkamer en hoef je deze niet met andere te delen. 

Enkele tips

Mocht je geen studio of appartement gevonden krijgen maar wel behoefte hebben aan privacy? Ben hier eerlijk over tegen je huisgenoten en trek je regelmatig terug in je eigen kamer. Kun jij niet goed omgaan met veranderingen? Vraag dan of de gezamenlijke etentjes op vaste dagen kunt plannen. Zo kun jij je goed voorbereiden en heb je nog steeds gezellige mensen om je heen.

Ben jezelf tijdens de kennismakingsgesprekken, zo weet jij direct of je wel of niet in een studentenhuis past. Waar andere nog wel eens een masker opzetten tijdens een kennismakingsgesprek is het raadzaam om dit niet te doen. Pas jij niet in een huis? Dan is het verstandig om toch even verder te zoeken naar een geschikte woning.