Kan je dakschade vergoed krijgen?

Natuurlijk heb je voor je woning een opstalverzekering en inboedelverzekering afgesloten. Maar wat als het heeft gestormd en je je dakpannen drie straten verderop van het asfalt kunt halen? Wat als je dakgoot lekt? Een emmer onder je lekkende dak zetten tegen het binnendruppelende, of met wat meer pech binnenstromende, water helpt. Tijdelijk. Er moet zo snel mogelijk een dak renovatie door Eigenhuis Dakdekker plaatsvinden, maar wat krijg je eigenlijk vanuit de verzekering vergoed?

Valt het onder de opstal- of inboedelverzekering?

Als je dak defect is door lekkage of stormschade, heb je veelal last van water in je woning. Hierdoor beschadigen naast je dak ook je spullen. Denk aan het laminaat of meubilair of apparatuur die nét onder het kapotte dak staan. Bij dakschade krijg je daardoor te maken met een tweetal verzekeringen.

De inboedelverzekering dekt de schade aan de losse spullen in en rond je huis. Bijvoorbeeld je laminaat wat door een lekkend dak opkrult, of het geruïneerde beddengoed van je kind wat eronder sliep. Spullen die nog niet zijn aangetast door je dakschade mag je zo spoedig mogelijk in veiligheid brengen. Schade aan spullen moet je goed registreren door middel van foto’s en/of filmpjes. Of je deze mag verplaatsen is afhankelijk van de situatie. Overleg hiervoor met je verzekeraar.

De opstalverzekering dekt de schade aan je huis zelf. Hier vallen de kosten van de reparatie van je dak of dakgoot helaas niet onder. De waterschade die als gevolgschade optreedt, vergoedt deze verzekering meestal wel. Ook hierbij is het vastleggen van de schade essentieel voordat je overgaat tot herstel.

Of het nu om de inboedel- of opstalverzekering gaat, de verzekeringsmaatschappij heeft qua dekking van de schade bepaalde voorwaarden opgesteld. Tot hoever de schade gedekt wordt, heb jij als klant gekozen bij het afsluiten van de verzekering, inclusief een eigen risico.

Wanneer wordt er niets vergoed?

Het komt ook voor dat de opstal- en inboedelverzekering jou helemaal zelf voor de kosten laten opdraaien. Dit kan het geval zijn als jij schade hebt door lekkage bij je buren. Sommige polissen dekken dit, andere niet. Je zou hiervoor wel de aansprakelijkheidsverzekering van je buren in kwestie kunnen aanspreken.

Wat sowieso nooit vergoed wordt, is vermijdbare schade. Dit is schade door achterstallig onderhoud of andere schade die jij had kunnen voorkomen. De ravage aan je inboedel omdat jij een dakraam bent vergeten dicht te doen, wimpelt de verzekering gewoon af.