Legpatronen voor houten vloeren: ontdek hier de mogelijkheden

Een van de belangrijkste beslissingen bij het kopen van een houten vloeren is het kiezen van het legpatroon. Ieder legpatroon heeft zijn eigen unieke kenmerken en invloed op de sfeer in de ruimte. In dit blogartikel vertellen we je over de meest populaire legpatronen.

Visgraatpatroon

Het visgraatpatroon werd al toegepast in het oude Rome en heeft daarmee een rijke historie. De vloerdelen worden onder een hoek van 90 graden tegen elkaar gelegd, waardoor er een visgraatmotief in de vloer ontstaat. Het legpatroon past zowel bij een modern interieur (zonder band en bies) als bij een klassiek interieur (met band en bies).

Een houten visgraat vloer kan enkel, dubbel of driedubbel worden gelegd. Hoe breder het visgraatmotief, des te rustiger de vloer oogt.

Hongaarse Punt

Het Hongaarse punt patroon is vergelijkbaar met visgraat, maar met een twist. In plaats van elkaar rechtstreeks te raken, worden de planken op de kopse kant schuin afgezaagd en in een hoek van 60 graden gelegd, waardoor er een punt ontstaat. 

Voor een iets rustigere look kan de hoek worden aangepast naar 45 graden. Voor grotere ruimtes kan ervoor gekozen worden om de punt door te leggen, zodat er één grote punt ontstaat. Dit wordt ook wel de Hongaarse punt Continuus genoemd.

Plankenpatroon

Het plankenpatroon is de meest traditionele optie als het om legpatronen gaat. De planken worden recht naast elkaar gelegd, waardoor de ruimte optisch groter oogt. Er worden tegenwoordig ook variaties op het plankenpatroon gelegd. Bijvoorbeeld het blokpatroon waarbij vijf planken in een blok worden gelegd en het volgende blok een kwartslag wordt gedraaid.

Houten vloeren zelf leggen of laten leggen?

Wij raden aan om alleen het plankenpatroon zelf te leggen, omdat dit een relatief eenvoudig legpatroon voor houten vloeren is. De andere legpatronen adviseren we niet zelf te leggen omdat het complexere patronen zijn waarvoor vakmanschap nodig is.

Zijn alle legpatronen geschikt voor vloerverwarming?

Ja, een houten vloer is geschikt voor vloerverwarming, ongeacht het legpatroon. Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen. Als er bijvoorbeeld massief hout wordt gebruikt voor de legpatronen is de combinatie met vloerverwarming niet mogelijk. 

Bovendien is het van belang dat de dekvloer waarop de houten vloer wordt gelegd niet te vochtig is. Een houten vloeren specialist kan je adviseren en begeleiden bij jouw project. Kies altijd voor één partij die zowel de vloerverwarming als de houten vloer legt. Zo ben je minder tijd en geld kwijt aan de communicatie en kunnen er geen situaties ontstaan waarin partijen naar elkaar wijzen als er onverhoopt iets mis is gegaan.