Maak van de achtertuin een mini boerderij

Bijna iedereen vindt het wel leuk om dieren in huis te hebben. Ze zorgen voor veel gezelligheid en leven in de brouwerij, en het is dan ook niet voor niets dat veel mensen een kat, hond of konijn in huis nemen. Toch is dat niet voor iedereen genoeg: sommige mensen houden zoveel van dieren dat ze het liefst hun hele tuin er vol mee hebben. Voor velen blijft dit slechts een droom, maar een mini boerderij is in veel gevallen een prima mogelijkheid! Met een konijnenhok of kippenhok zorg je al snel voor een aangename plek voor jou én voor de dieren waar je veel om geeft. 

De ruimte en de mogelijkheden

Hoeveel dieren je in je tuin kan hebben en welke soorten dieren dan precies is erg afhankelijk van je tuin. De voornaamste factor is de grootte van je tuin: als je op het platteland woont heb je waarschijnlijk al snel veel ruimte voor een hele hoop dieren, maar in een klein stadstuintje zijn de mogelijkheden beperkt. Toch hoeft dat je er niet van te weerhouden dieren in je tuin te nemen! Van belang is vooral dat je er voor zorgt dat het kleine oppervlak de dieren niet van een comfortabel leefomgeving weerhoudt. Op het internet is ontzettend veel informatie te vinden over de ruimte die verschillende diersoorten nodig hebben! 

Het verblijf voor de dieren

Daarbij is het wel goed om rekening te houden met de ruimte die een dierenverblijf in kan gaan nemen. In een kleinere tuin kan een kippenhok met scharrelplaats al snel een groot gedeelte van het beschikbare oppervlak gaan innemen. Dat is leuk voor de echte dierenliefhebber, maar wanneer je ook nog andere dingen in je tuin wilt hebben, zoals bijvoorbeeld een buitenkeuken, kan dit al snel een behoorlijk offer worden. Denk er dus goed over na of je bereid bent dit offer te brengen, hoe leuk je de dieren ook vindt!

Wees je bewust van de verantwoordelijkheden

Daarnaast is het slim om je te realiseren dat het houden van dieren niet alleen met veel plezier maar ook met veel verantwoordelijkheden komt. Je zult immers goed voor de dieren moeten zorgen elke dag, en dat kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Ook zul je wanneer je op vakantie gaat een geschikte oppas moeten vinden, iets waar lang niet iedereen bereid toe is. En vergeet ook vooral de financiële kant niet: een groot aantal dieren kan al snel flink wat kosten opleveren, zeker wanneer je ze bijvoorbeeld nog moet laten inenten. 

Bespaar niet op de dieren en het verblijf

Voor het welzijn van dieren is het van groot belang dat je bereid bent ook echt geld uit te geven wanneer dat nodig is. Voer en dergelijke zijn nog redelijk betaalbaar, maar een bezoekje aan bijvoorbeeld de dierenarts kan al snel een aanzienlijke kostenpost worden. Ook kan een goed verblijf flink wat kosten, alhoewel deze dan ook jarenlang meegaan. Laat je je hierdoor vooral niet afschrikken, maar wees je wel bewust van deze kosten. Veel plezier met je nieuwe mini boerderij in de tuin!