Warm water in huis: geen cv-ketel meer nodig

Uit de kranen in huis komt warm water en dat is fijn, maar wat zorgt ervoor dat dat water warm wordt? Er zijn tegenwoordig steeds meer duurzame oplossingen voor het verwarmen van water, waarvoor je geen cv-ketel meer nodig hebt. Een duurzame oplossing is niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt je ook in je portemonnee. In dit artikel gaan we verder in op de mogelijkheden voor het verwarmen van water in huis.

Even terug in de tijd

Jaren geleden had bijna iedereen wel een geiser of boiler in huis voor het verwarmen van water. Door middel van gas of elektriciteit werd een bepaalde hoeveelheid water verwarmd. Het koude water gaat de boiler in en vervolgens wordt dit verwarmd en komt het koude water eruit. Later kregen steeds meer mensen een HR-combiketel, een gecombineerde ketel voor het verwarmen van je woning en het verwarmen van water. Koud water uit de waterleiding wordt verwarmd en naar de tappunten vervoerd. Maar voor het verwarmen van dit water is wel gas nodig. En dat is de reden dat er steeds meer gekeken wordt naar mogelijkheden om dit op een manier te doen die op je gasverbruik bespaart.

De warmtepompboiler

Je kunt ervoor kiezen om in plaats van het water te verwarmen via de HR-combiketel, dit te doen met behulp van een zogeheten warmtepompboiler. Dit elektrische apparaat onttrekt warmte uit de buitenlucht of de ventilatielucht en gebruikt dit vervolgens om warm water te verwarmen. In het artikel ‘Wat is een warmtepomp?’ wordt nauwgezet uitgelegd hoe zo’n warmtepompboiler werkt.   

Water verwarmen met een warmtepomp

Eén van de meest genoemde alternatieven om niet alleen je woning, maar ook water te verwarmen is de warmtepomp. Deze haalt warmte vanuit de buitenlucht, ventilatielucht of de bodem en gebruikt dit in samenwerking met elektrische stroom voor de compressor om je woning te verwarmen. In combinatie met een boiler kan de warmtepomp ook zorgen voor warm water voor je keuken en badkamer. Met zo’n warmtepomp inclusief boiler heb je dus helemaal geen cv-ketel meer nodig.

Gebruik maken van de zon

Je kunt zo’n warmtepompboiler of warmtepomp in combinatie met een boiler natuurlijk voeden met de opgewekte elektriciteit vanuit je zonnepanelen. Zo maak je gebruik van het zonlicht om zo je elektriciteitsverbruik te verkleinen. Als je geen gas verbruikt én je stroomverbruik opvangt met zonnepanelen, dan kun je van je woning een nul-op-de-meter wonng maken. Maar er is nog een mogelijkheid om water te verwarmen met behulp van de zon. We hebben het hier over de zogeheten zonneboiler die samenwerkt met zonnecollectoren op het dak die de warmte van de zon via vloeistof opvangt en naar het boilervat pompt.

Samengevat zijn er dus drie goede alternatieven voor het verwarmen van water:

  • Warmtepomp inclusief boiler
  • Warmtepompboiler
  • Zonneboiler

Een installateur kan met je meekijken wat de beste oplossing is voor jouw woning. Lees nog meer handige tips in de categorie ‘Huis en wonen’ en ‘Klussen’ en zorg voor een extra comfortabel gevoel thuis!