Zo geniet jij deze zomer optimaal van je tuin

Voor bijna iedereen speelt de zomer zich voor een groot gedeelte buiten af. Waarom zou je ook niet? Het is bijna elke dag lekker weer, en je zou wel gek zijn als je de hele dag binnen gaat zitten terwijl het buiten een heerlijke 27 graden is. Maar dat ligt toch iets genuanceerder dan gedacht. Om lekker buiten in je tuin te kunnen zitten aankomende zomer moet je er namelijk wel voor zorgen dat je ook comfortabele plekken hebt in je tuin om te vertoeven. Dat kan bijvoorbeeld een veranda zijn, maar ook een grasveld onder een grote boom. Lees hier hoe jij je tuin zo comfortabel mogelijk kan maken! 

Creëer veel schaduw 

Wanneer het in de zomer 25 graden is is het heerlijk om lekker in het zonnetje te zitten, maar wanneer het tien graden warmer is wil je opeens helemaal niet meer in de zon zitten. Daarom is het een goed idee om plekken in je tuin te maken die de hele dag in de schaduw zitten, zodat je altijd een beschutte plek hebt waar je kunt schuilen van de schroeiende hitte. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een schaduwdoek aan te schaffen en deze tactisch op te hangen (kijk goed naar de baan van de zon over een dag!), maar ook door iets verder te gaan en bijvoorbeeld een veranda te nemen. 

Geniet van elk briesje dat langskomt

Naast schaduw is er nog een belangrijke factor die in de zomer voor verkoeling kan zorgen: de wind. Wanneer het echt bloedheet is is er vaak geen enkel briesje, maar als je een beetje geluk hebt staat er een zacht windje die je nét dat stukje verkoeling kan bieden dat je nodig hebt. Zorg er dus voor dat als je bijvoorbeeld een schaduwdoek ophangt alle zijkanten open zijn, zodat je niet per ongeluk je broodnodige wind tegenhoudt! Dit klinkt als een banaal iets, maar kan echt een groot verschil maken in het comfort van je tuin tijdens de zomer. 

Geniet van de avonden

In de zomer is het eigenlijk beter om tussen 12 en 2 uur s middags niet buiten te komen. Niet alleen is dit vaak het heetste moment van de dag, aangezien de zon op haar hoogtepunt staat en daardoor hard brand, maar door de positie van de zon is dit ook het moment waarop er het meest UV-straling naar beneden komt. Daarom kun je in de zomer het best genieten van je tuin als het avond is: het blijft immers toch nog tot diep in de avond licht! 

Zorg voor leuke decoratie

Om de laatste finishing touch aan je tuin te geven voor deze zomer is het natuurlijk ook handig als je tuin gedecoreerd is. Je kunt hier aan praktische decoratie denken, zoals een blokhut als schuur of een verzameling planten die de hitte wat kan verzachten, maar ook aan andere dingen zoals verlichting en dergelijke. Je zult namelijk zien dat het een stuk verleidelijker is om in de zomer buiten te zitten als je tuin een fijne plek is die er mooi uitziet. Veel plezier met het inrichten!