Een houten deur repareren of vervangen, waar moet je op letten?

Je zult ze in veel huizen, garages en schuren tegenkomen: mooie en sfeervolle houten deuren. Soms kan een houten deur door jarenlang gebruik beschadigen. Een andere keer kunnen weersomstandigheden ervoor zorgen dat je deur wel een upgrade kan gebruiken. Overweeg je om jouw houten deur te repareren of te vervangen, let dan op de volgende tekenen. 

De randen van de deur worden snel lelijk

Een buitendeur staat dagelijks letterlijk in weer en wind. Hierdoor wordt het hout van de deur sneller aangetast. Uiteraard is het belangrijk om je deur van tijd tot tijd te onderhouden om te voorkomen dat het hout te erg wordt aangetast. Het helpt bijvoorbeeld om te kiezen voor een hoge kwaliteit verf om je deuren mee te schilderen. Merk je dat de zijkanten en/of de boven- of onderkant snel lelijk wordt, dan kan dit duiden op een onderliggend probleem met het hout, zoals houtrot. In dat geval kun je jouw houten deur repareren met professionele producten zoals die van Eazyfix. 

Er blijft water op de dorpel of het hout liggen

Kom je vaak een plasje water tegen op de dorpel van een van je buitendeuren? Of zie vaak dat deze nog lang vochtig blijft na een fikse regenbui? Dit kan ook een teken zijn dat je deur en/of dorpel aan vervanging toe is. Als je poreus hout hebt, kan hier water in trekken, waardoor schimmels kunnen ontstaan in het hout. Ook kan verzadiging van het hout optreden waardoor er niet alleen lelijke watervlekken in het hout kunnen ontstaan, maar ook dat water blijft liggen op het hout. Regelmatig water op de dorpel aantreffen of water wat op de deur blijft ‘liggen’ is dus meestal geen goed teken.

Deur gedeeltelijk repareren of volledig vervangen?

Soms is het voldoende om de poreuze houtstructuren van een deur te verwijderen en deze te repareren met speciaal daarvoor bestemde houtvuller. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om de complete deur te vervangen. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer een deur op zo veel plekken beschadigd is, dat het meer tijd en werk kost om alles te repareren dan om simpelweg te vervangen. Overigens hoef je een houten deur niet perse te vervangen met een houten alternatief. Je kunt namelijk ook voor een kunststof deur kiezen, als je een onderhoudsarme deur wilt hebben.