Hoe kun je vocht in de woning voorkomen?

Mocht je een keer last hebben gehad van vocht in je woning, dan is dat natuurlijk erg vervelend want je zit dan al snel met duizenden euro’s aan schade. Je hebt de vochtproblemen moeten oplossen en de veroorzaakte schade moeten herstellen. Het is belangrijk om te weten hoe je vocht in de woning kan voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen. Als je even verder leest, dan weet je direct hoe je vocht het beste kan voorkomen. 

Heb je een kelder?

De meeste vochtproblemen ontstaan in de kelder en je wilt natuurlijk niet zomaar een vochtexpert Tilburg inschakelen. Heb je een kelder? Dan is het verstandig om regelmatig de kelder te controleren op betonrot. Betonrot ontstaan in veel gevallen door de aanwezigheid van water. Wanneer het heeft geregend is het verstandig om te controleren of je te maken hebt met wateroverlast. Water kan door het regen in de kelder terechtkomen en daar schade aanrichten. Heb je water aangetroffen na een hevige regenval? Dan is het verstandig om dit direct droog te maken. 

Laat de leidingen van je woning jaarlijks controleren 

In je woning zijn tientallen verschillende leidingen te vinden. Hierbij kun je denken aan een gasleiding dat nodig is voor het aanleveren van gas, maar ook aan een waterleiding. Waterleidingen krijgen vaak last van corrosie en kunnen daardoor water loslaten. Ook is het mogelijk dat een leiding op knappen staat en dat er water uit lekt. Deze leidingen zitten bijna altijd verstopt in de muren en daarom is het belangrijk om dit uit te besteden aan een lekdetectiebedrijf. Zij kunnen met speciaal apparatuur in de muren kijken of er sprake is van lekkage. 

Houd het zolderraam dicht 

Wanneer je een zolderraam hebt en de zolder grotendeels van hout is gemaakt, dan is het verstandig om het zolderraam dicht te houden. Door hevige regenval, mist en dauw is het mogelijk dat er vocht in je zolder terechtkomt. Zoals je waarschijnlijk wel weet, kunnen vocht en hout niet samen. Hierdoor ontstaat schimmel en houtrot. Dit betekent zeker niet dat je altijd het zolderraam dicht hoeft te houden, maar alleen wanneer er regendagen zijn voorspelt of als de herfst of winter voor de deur staat.