De voor- en nadelen van assertiviteit uitgelicht

Er zijn bepaalde eigenschappen waar ieder persoon over wil beschikken. Denk dan eigenschappen als empathie of dapperheid. Ook assertiviteit is inmiddels een zeer gewilde eigenschap geworden. Maar is dit ook echt iets wat je tot een deel van je persoonlijkheid zou willen maken? In deze blog leer je de voor- en nadelen kennen van assertiviteit. Op deze manier kun je zelf beslissen of een assertiviteitstraining wat voor je is.

De voordelen

In de eerste plaats noemen we de voordelen van assertiviteit. Het grootste voordeel is dat jij de controle pakt over zaken in je leven. Je bent niet langer afwachten en gaat snel over tot actie. Daardoor heb je het gevoel dat alles in je handpalmen ligt. Verder is het ook een voordeel dat je met hoge assertiviteit sneller een promotie maakt naar bijvoorbeeld een managersfunctie. Je kunt je dus zeker positief ontwikkelen met assertiviteit.

De nadelen

Er zitten echter ook wat nadelen aan assertiviteit. Daarbij is het grootste nadeel dat je een controlefreak kan worden. Dit komt doordat je het niet langer fijn vindt om geen volledige controle over iets te hebben. Daarnaast is het hebben van veel assertiviteit nadelig wanneer je in een organisatie werkt waarbij je niet veel verschil kan maken. Daardoor ga je toch net wat sneller op zoek naar een andere baan of begin jij je eigen bedrijf. Deze nadelen zijn echter erg specifiek, waardoor ze zeker niet voor iedereen gelden.

Hoe jij jouw assertiviteit ontwikkelt

Er zijn enkele manieren om je assertiviteit te ontwikkelen. Allereerst krijg je hier zelf ervaring in. Denk dan bijvoorbeeld aan het inwerken van nieuwe collega’s. Verder kan een assertiviteitstraining in Breda je bijvoorbeeld ook helpen hiermee. Met de juiste soort training krijg je snel feedback. Hierdoor verbeter je razendsnel je assertiviteit. Al met al zijn er dus meer dan genoeg wegen die naar Rome leiden op het gebied van je assertiviteit ontwikkelen.