Dit moet je doen na het kwijtraken van je sleutel 

Je sleutel verloren, of deze binnen laten liggen? Het hoeft niet direct een probleem te zijn, wanneer je de deur nog niet op slot gedraaid hebt. Middels flipperen is het mogelijk de gesloten deur te openen. Bij flipperen steek je een stukje hard plastic tussen de deur en het kozijn, om het slot op deze wijze voorzichtig in te drukken. Zit de deur al wel op slot? In dat geval werkt deze methode niet. Raadpleeg een slotenmaker om de buitensluiting op te lossen. In het ergste geval is sloten vervangen noodzakelijk. 

Pas op met het gebruik van hulpmiddelen 

Bij het verlies van je sleutel kan het aantrekkelijk zijn om zelf aan de slag te gaan. Denk aan het gebruik van een haarspeldje of pincet, waarmee je probeert het slot om te draaien en daarmee de deur te openen. Het gebruik van dergelijke hulpmiddelen zal echter in veel gevallen een averechts effect hebben. De deur wordt er niet mee geopend, terwijl de kans op schade aan de cilinder flink toeneemt. Cilinders zijn kwetsbare onderdelen van sloten; bij schade moeten deze al snel vervangen worden. 

Vervang sloten om inbraak te voorkomen 

Wanneer je de sleutel onderweg of bijvoorbeeld tijdens een avond stappen verloren bent, is het verstandig de sloten dezelfde avond of een volgende dag te vervangen. Je weet nooit wie de sleutel gevonden heeft. Geen fijn idee, dat onbekende personen met jouw sleutel binnen kunnen komen om waardevolle spullen te onteigenen. Met het vervangen van de sloten, vaak is het vervangen van de cilinder ervan al voldoende, voorkom je deze situatie. Het vervangen van de sloten is daarbij een goed moment om de inbraakbeveiliging in huis te verbeteren. Let bij het kiezen van nieuwe sloten goed op de SKG-beoordeling van het slot. Het vertelt je meer over de kwaliteit ervan.