Heb ik een vergunning nodig om te rijden met een heftruck?

Vorkheftrucks worden bijna uitsluitend gebruikt op privé-eigendom, met name bedrijfseigendommen. Maar soms moet je op de openbare met je heftruck. Je rijdt bijvoorbeeld naar een ander magazijn aan de overkant, niet ver van je bedrijf of woning. Maar kan dit ook zonder vergunning of certificaat? Aan welke voorwaarden moet je voldoen om met een heftruck te mogen rijden?

Openbare weg

Een openbare weg is voor iedereen toegankelijk. Daarbij horen naast de rijbaan ook fiets- en voetpaden, parkeerplaatsen en parkeerterreinen.

T- rijbewijs

In 2015 is het zogenaamde T-rijbewijs ingevoerd. Dit betekent dat bestuurders van land- of bosbouwtrekkers en motorvoertuigen met een begrensde snelheid verplicht in het bezit moeten zijn van een dergelijke vergunning. Hiermee wil de overheid de veiligheid van alle weggebruikers verbeteren. Maar is een heftruck een motorvoertuig met een snelheidsbeperking?

Afgesloten terrein

Is uw eigen (bedrijfs)terrein niet afgesloten van de openbare weg? In dit geval heb je ook een rijbewijs nodig om een ​​heftruck te mogen besturen. Dan gelden de verkeerswetten namelijk ook op je terrein. We spreken alleen van privéterreinen wanneer ze volledig zijn omheind met hekkens of slagbomen.

De afmetingen van je heftruck

Voor heftrucks breder dan 130 centimeter heb je wél een T-rijbewijs nodig. Zo mogen vorkheftrucks niet worden gebruikt voor het trekken van aanhangers of verwisselbare machines. Dit geldt zowel voor de openbare weg als voor iedereen toegankelijke terreinen, zoals openbare parkeerplaatsen. Voor kleine heftrucks die alleen in magazijnen worden gebruikt, is er geen vergunning nodig. Je hebt ook geen vergunning nodig als je goederen gaat laden of lossen in de buurt van een bedrijfspand of magazijn aan de openbare weg. Heftruckchauffeurs dienen altijd te voldoen aan de arbeidsomstandighedenregelgeving, die specifieke deskundigheid van de chauffeur vereist.

Heftrucks met een trekhaak

Zo moet een heftruck met een verwisselbare trekhaak achteraan geregistreerd zijn, waardoor het trekken van een aanhanger mogelijk is.