Hoe kun je hout het beste laten drogen?

Als er iets vervelend is bij het stoken van een gezellig vuurtje, is het nat hout: daar komt teveel rook van af. Het regent nogal eens in ons land, dus is het vaak moeilijk je voorraad droog te houden. Als het zojuist gehakt is en nog niet gedroogd, moet het bovendien minimaal een half jaar onaangeroerd blijven.

Decoratieve droogplaatsen in huis

Wanneer je een voorraad ovengedroogd openhaardhout laat komen, bijvoorbeeld thuisbezorgd door Golden Flame, denk dan vooruit en stapel alvast wat op in de woonkamer. Niet de complete voorraad, maar wel genoeg voor enkele avondjes vuur. In huis blijft het hout prima droog. Je plempt het natuurlijk niet zomaar in een hoek, maar creëert kasten of nissen waarin kleine hoeveelheden opgestapeld liggen. Dat ziet er ook nog eens gezellig uit!

Voorraad in de tuin

Vers gekloofd hout moet een half jaar drogen, ovengedroogd hout kun je direct gebruiken. De tuin is de plek waar de meeste mensen hun openhaardhout bewaren, maar ook de plek waar er het meeste water bij kan. Ook als het niet regent, zijn herfst, winter en soms ook lente vochtige maanden en trekt het vocht in het hout. Maar soms is er nou eenmaal geen andere plek en probeer je de houtplaats in de tuin zo droog mogelijk te houden. Maak een waterdichte overkapping en zorg ook dat de ondergrond geen vocht doorlaat. Een plastic zeil is een optie om water de toegang tot het hout te ontzeggen. Het ziet er niet mooi uit, maar een overschot aan rook uit de open haard ziet er ook niet mooi uit. Het nadeel is hier echter dat de wind er niet bij kan.

Schuur of garage

Het meest ideaal is dus een plek waar de vloer van steen is en waar veel droge lucht doorheen kan waaien. Ook de nu zo populaire tuinoverkapping, waar toch al vaak een open haard of vuurkorf staat, is een mooie plek. Toch is het belangrijk om hier eveneens je voorraad op een iets hogere plek neer te zetten, denk aan delen van pallets of tegels. Of wees creatief en maak er zelf een stellage voor.