Verschillende soorten fiesendragers

Je hebt allerlei soorten fietsendragers. Je hebt fietsendragers die veel fietsen kwijt kunnen, die weinig fietsen kwijt kunnen, maar ook de plaatsing van de fietsendrager kan verschillen. De meeste fietsendragers worden op de trekhaak bevestigd. Dat is vaak het makkelijkst. Je moet dan natuurlijk wel een trekhaak op je auto hebben. Als hier ook nog een oprijgoot bij het hebt is het al helemaal makkelijk om de fietsen op deze fietsendrager te zetten. Een oprijgoot is aan te bevelen als je wat zwaardere fietsen wilt verplaatsen, zoals e-bikes. De meeste fietsendragers die via een trekhaak zijn bevestigd, hebben ook een kantelfunctie, zodat je nog bij de achterklep kunt. 

Fietsendragers waarbij geen trekhaak nodig is

Naast dat je de fietsendrager via de trekhaak kan bevestigen, heb je ook fietsendragers die je direct op de achterklep kunt zetten. Dit is dus handig als je auto geen trekhaak heeft. Je moet voor deze optie de fietsen wel wat hoger optillen om ze in de fietsenhouder te plaatsen. Als dit niet lukt, kun je ook gebruik maken van een oprijgoot. Dit is ook handig voor zwaardere fietsen. Wat niet handig is bij zwaardere fietsen is een fietsendrager op het dak, want ook dit is een optie. Hiervoor hoef je ook geen trekhaak te hebben. Deze optie is het minste aan te raden.  

De verschillende eigenschappen van de fietsendrager

Voordat je een fietsendrager koopt moet je op best een aantal dingen letten. Zo moet je beslissen hoeveel fietsen je wilt kunnen vervoeren met jouw fietsendrager. Hoe meer fietsen je wilt vervoeren des te duurder de drager wordt. Uiteraard is ook de plaats van de fietsendrager van belang. Als je geen trekhaak hebt valt deze optie dus al af. Als je wel een trekhaak hebt, moet je kijken wat de maximale kogeldruk is dat het aan kan. Er zullen dan misschien ook nog wat fietsendragers afvallen, als deze druk niet heel hoog is. Als je de achterklep nog wilt openen, moet je ook daar op letten bij de aanschaf. 

Welk merk past bij jou?

De fietsendragers kunnen naast de bevestigingsmethode aan de auto ook verschillende qua merk. Je hebt namelijk behoorlijk wat merken die fietsendragers produceren. Voor de merken die fietsendragers hun corebusiness hebben gemaakt is er waarschijnlijk een groter assortiment te vinden dan voor de merken die fietsendragers als bijproduct maken. De keuze voor een bepaald merk is erg persoonlijk. Zo heb je bijvoorbeeld pro user fietsendrager maar heb je er ook één van het merk Thule. Het ene merk besteed meer aandacht in bepaalde eigenschappen dan de ander. Als jij iets specifieks heel graag wilt dan kan je die bepaalde fietsendrager misschien alleen maar van een bepaald merk krijgen. 

Wat is bepalend voor de prijs?

De ene fietsendrager is duurder dan de ander. Het ligt eraan van welk merk hij is, voor hoeveel fietsen er plaats is en wat voor functies die heeft. Een trekhaak-fietsendrager met kantelfunctie is waarschijnlijk duurder dan een dakdrager. Als je van plan bent vaak fietsen te vervoeren met de auto, is een goede en misschien duurdere fietsendrager het zeker waard. Ben je niet van plan hem vaak te gebruiken, maar wil je er toch één, dan kan je altijd nog tweedehands verder zoeken. Mocht je tweedehands geen mooie vinden, dan moet je af en toe maar aan de buurman vragen of je zijn fietsendrager mag lenen.