Wat is beter een warmtepomp of een cv-ketel?

Met de huidige stijgende prijzen van de energiefactuur staan heel wat mensen voor een dilemma. Voor welke energiebron ga je kiezen in de nabije toekomst? Voor een waterpomp of voor een cv gasketel. Als je milieuvriendelijk en energiezuinig in de toekomst wil gaan verwarmen, dan zijn de opties waterpomp en gasketel de meest uitgekozen mogelijkheden of een combinatie. Climatic in Etten-Leur geeft je hierbij deskundig advies wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet.

Waterpomp versus cv ketel: hangt af van je persoonlijke situatie

De dag van vandaag kiezen voor een milieuvriendelijke verwarming is geen makkelijke keuze. Ga je voor groen zonder dat je je blauw moet betalen of blijf je bij de cv gasketel die al jaren zijn diensten heeft bewezen. Of ga je voor een alternatieve oplossing met een combinatie van beide oplossingen. Climatic in Etten-Leur zet de verschillende voordelen even op een rijtje:

Mogelijkheid 1: kiezen voor een waterpomp biedt voordelen als je…

  • een nieuwbouw hebt of over een goede geïsoleerde woning beschikt
  • fossiele brandstof wil bannen en niet afhankelijk wil zijn van de schommelende prijzen
  • helemaal wil gaan voor de formule van groene energiebronnen
  • eigenaar bent van zonnepanelen die de vereiste elektriciteit van warmtepompen kan ondersteunen
  • onderhoudskosten zoveel mogelijk uit de weg wil gaan

Mogelijkheid 2: kiezen voor een cv gasketel biedt voordelen als je…

  • niet over een nieuwbouw beschikt of je woning minder goed is geïsoleerd
  • op zoek bent naar een verwarming die snel een woning kan opwarmen
  • een aansluiting van de gas in de buurt is voorzien
  • weinig renovaties wil gaan uitvoeren en de verwarming makkelijk te installeren is

De hybride warmtepomp als ultieme alternatief

Climatic in Etten-Leur pleit voor een eventuele combinatie tussen een waterpomp en een cv ketel. Het ultieme alternatief dat boven de doopvont wordt heet de hybride warmtepomp. Het is een samensmelting tussen een gascondensatie ketel en een lucht-water warmtepomp. Op die manier creëer je het beste van beide werelden. De gascondensatieketel staat garant voor vrij hoog rendement. Het groene energiegedeelte van een waterpomp die warmtebronnen uit de lucht in de omgeving haalt. Met een hybride warmtepomp bespaar je heel wat euro’s op de maandelijkse energiefactuur en omzeil je deels de grote aanschafprijs van een klassieke waterpomp.