Heb je last van rugklachten en slaap je slecht? Word je elke ochtend wakker met rugpijn, stijve nek-, rug- en schouderspieren? Worden je klachten overdag alleen maar erger? Dan is de kans groot dat je op het verkeerd matras slaapt. Er zijn veel soorten matrassen, maar lang niet allemaal zijn ze geschikt voor ruglijders.
Je matras als oorzaak van rugpijn
Veel mensen schrijven hun rugklachten toe aan een verkeerde matras. Alle experts zijn echter eensgezind: je matras veroorzaakt zelden rugpijn. Het kan je rugpijn wél verergeren. Aan de andere kant kan een goed gekozen matras rugpijn verminderen en zelfs voorkomen.
Rugklachten door een verkeerde slaaphouding
Je rugklachten kunnen wél verergeren door een foute slaaphouding en een slechte ondersteuning. Je slaapt best in een relaxte en natuurlijke houding met je hoofd, nek en ruggengraat op één rechte lijn.
Voldoende ondersteuning
Een goede matras ondersteunt je op de juiste plaats. Je schouders, bekken en billen moeten daarbij genoeg kunnen wegzakken zonder dat hun ondersteuning vermindert. Dat kan alleen met een soepele en elastisch matras die de lijnen van je lichaam volgt, ook als je slaaphouding wijzigt.
Niet te hard, maar ook niet te zacht
Een goede matras bij rugklachten is niet te hard, maar zeker ook niet te zacht. Een matras met de juiste hardheid houdt je wervelkolom in de juiste houding, wat het ‘doorzakken’ voorkomt.
Deze matrassen zijn geschikt voor ruglijders
De juiste matras verzekert je van een deugddoende slaap zonder rugklachten. Deze matrassen zijn geschikt voor ruglijders:
- Matrassen met een pocketvering: beschikken over meerdere comfortzones.
- Latex matrassen met een open celstructuur: zorgen voor een zo goed mogelijke luchtcirculatie. Haar soepelheid vergemakkelijkt het veranderen van slaaphouding. De gelijkmatige ondersteuning verbetert je bloedcirculatie en voorkomt extra prikkeling van je ledematen.
Deze matrassen zijn minder geschikt voor ruglijders
- Matrassen van polyether: hebben geen comfortzones waardoor ze weinig ondersteunen.
- Koudschuim matrassen: zijn ook niet uitgerust met comfortzones. Ze zijn wél duurzaam, hebben een lange levensduur en een goede ondersteuning.
- Traagschuim matrassen: reageren op lichaamswarmte waardoor je uiteindelijk in je matras wegzakt. Dit type matras maakt bewegen in je slaap moeilijker.
Biologische matras
Zoek je als ruglijder naar de beste matras? Maak dan zeker kennis met de
biologische matras van Una. Deze werd niet voor niets verkozen tot beste matras voor ruglijders. Deze biologische matras bestaat uit zeven comfortzones en zes verstelbare stevigheden.