Wat zijn de voordelen van een uitwisseling naar het buitenland?

Een uitwisseling naar of studeren in het buitenland, wie wil dat nou niet? Immers kom je terecht in een hele andere cultuur en omgeving, waarnaast je de mogelijkheid hebt om veel nieuwe contacten op te doen, waar je wellicht wel vrienden voor het leven aan overhoudt. Welke voordelen zorgen ervoor dat een uitwisseling naar het buitenland een onvergetelijke ervaring is?

Waarom een uitwisseling naar het buitenland?

1. Een nieuwe taal leren

Vaak biedt een uitwisseling naar een vreemd land je de gelegenheid om een hele nieuwe taal aan te leren, zoals Frans, Spaans of Duits, aangezien je het de hele tijd moet spreken en het zo snel onder de knie krijgt. Ook wanneer je naar een Engelstalig land reist, kun je deze taal als tweede moedertaal eigen maken. Denk bijvoorbeeld aan een jaar high school in Amerika, waardoor je je Engels kan bijspijkeren.

2. Veel reizen

Een tweede voordeel is de mogelijkheid om veel te reizen tijdens je studieperiode in het buitenland. Je woont vaak minstens een half jaar in een ander land, waar je de tijd hebt om de omgeving goed te leren kennen. Je kunt zelfs een keer een kijkje nemen in een buurland.

3. Een nieuwe cultuur verkennen

Een buitenlandse stage of uitwisseling kan een echte cultuurshock zijn, omdat de cultuur er heel anders kan zijn dan je gewend bent in Nederland. Het is dan heel leuk om deze cultuur te leren kennen en te ontdekken welke cultuurverschillen er allemaal zijn, zelfs als het een op het eerste oog heel vergelijkbaar Europees land is.

4. Veel nieuwe contacten

Als uitwisselingsstudent kom je al snel in contact met studenten van een andere afkomst, waardoor je veel nieuwe contacten opdoet. Misschien ontmoet je in Spanje wel iemand uit Amerika, Griekenland, Turkije of Zwitserland? Zo heb je na een periode in het buitenland een hoop nieuwe mensen leren kennen.

5. Een onvergetelijke ervaring opdoen

Tot slot zorgt in het buitenland studeren voor een onvergetelijke ervaring waar je nooit spijt van zult krijgen. Het is zogezegd echt een “once in a lifetime opportunity”.

Plagiarism Check