Welke vaccinaties moet mijn puppy krijgen?

Je hebt een puppy gekocht, gefeliciteerd! Een nieuwe pup is natuurlijk enorm leuk, maar er komen ook een hoop extra zorgen bij kijken. Je wilt er immers voor zorgen dat je pup gezond blijft en dat alles goed verloopt. Een puppy moet in zijn eerste weken een aantal belangrijke vaccinaties krijgen. In dit artikel behandelen we al die vaccinaties kort.

Als je een puppy hebt gekocht heb je ook een dierenarts voor je puppy nodig. Logisch, de dierenarts kan immers de nodige vaccinaties zetten en je puppy op verschillende dingen controleren. Het is dan ook slim om meteen op zoek te gaan naar een goede dierenarts bij jou in de buurt voor je pup.

Vaccinaties zes weken

Een pup moet op drie momenten worden ingeënt, de vaccinaties op zes weken zijn de eerste vaccinaties die hij moet krijgen. De vaccinaties op zes weken worden als het goed is altijd door de fokker geregeld. Je puppy krijgt dan een vaccinatie tegen hondenziekte en tegen parvo. Verder wordt de puppy volledig medisch gecontroleerd.

Vaccinaties negen weken

De vaccinatie met negen weken regel je zelf. Ook dan krijgt de puppy weer een volledige medische controle, evenals een herhaal vaccin tegen parvo. Je pup krijgt ook een vaccinati tegen leptospirose (de ziekte van weil). Neem je je pup vanaf het begin mee naar verschillende plekken en komt hij daar in contact met andere honden? Dan kun je je pup ook in laten enten tegen kennelhoest. Dit is een optionele vaccinatie en hoort dus niet bij de standaard inentingen. Op sommige hondenscholen en pensions is de enting echter verplicht en het is dan ook slim om je pup wel tegen kennelhoest te laten vaccineren. Deze vaccinatie kan ook vanaf een leeftijd van negen weken worden gegeven. 

Vaccinatie twaalf weken

Op twaalf weken krijgt de pup zijn laatste vaccinatieronde. Hij krijgt dan de volledige cocktailenting om de vaccinaties van de voorgaande rondes te boosteren. Vanaf dat moment laat je je hond ieder jaar inenten. Je krijgt bericht van je vaste dierenarts wanneer het weer tijd is om je hond opnieuw te laten vaccineren.

Ben je van plan je hond mee te nemen naar het buitenland, dan ben je verplicht je hond ook tegen hondsdolheid te laten enten. Deze vaccinatie is doorgaans drie jaar geldig en kan vanaf een leeftijd van twaalf weken gegeven worden.